If you liked this website you may also like these: Avatar-Paradise | Games4Play | Wallpapers Zone

Nu esti logat? se observa - nefiind logat o sa vezi forumul cu multe reclame prin el... si e cam aiurea, nu? mai bine fa-ti un cont pe Discuta-Liber si ai sa mai scapi de ele.

Pomenirea mortilor

Existenta lui Dumnezeu, sectele, crearea Pamantului si a vietuitoarelor si tot ceea ce implica religia

Pomenirea mortilor

Postby Cherry on Wed Jun 06, 2007 11:51 pm

E simplu, si titlul spune tot. Ce parere aveti voi in legatura cu pomenirea mortilor? Se fac atatea pomeni dupa ce moare o persoaan: la 3 zile, la 9, la 20, la 40 de zile, la 3 luni, la 1 an...si tot asa. Dar oare ce rost au acestea? Ajuta cu ceva persoana decedata, dupa ce aceasta a trecut in nefiinta?

Nu vreau raspunsuri idioate, trantite doar din dorinta de a raspunde la acest topic :) Aviz amatorilor

Image

Lumea e in mainile celor care au curajul sa viseze si isi asuma riscul de a trai propriile vise
Cherry

Super Moderator
Super Moderator

hi5 profile: -

Postby amanda on Thu Jun 07, 2007 12:47 am

Cred ca ajuta la trecerea dincolo, la iertarea pacatelor, la desprinderea omului de lumea asta. Sunt obligatorii pentru linistea si pacea celui mort.
'Calatorule, nu exista drumuri, drumurile se fac mergand.' Henry Kissinger
amanda

Cel mai tare din parcare
Cel mai tare din parcare

baiat / fata ?: fata

Postby milisss2 on Thu Jun 07, 2007 12:50 am

Se cheama traditii si obiceiuri Sese! E o mostenire siprituala de mii de ani ...se pare ca in curs de disparitie

milisss2

D-L Guru
D-L Guru

Postby Snappy on Thu Jun 07, 2007 9:46 am

mi se pare o tampenie...

insa o tampenie si mai mare decat pomenirea mi se pare dezgroparea mortului dupa 7 ani :|
cu respect,
Cristian Ciofu
Administrator http://www.discuta-liber.com
Blog personal: http://cristi.discuta-liber.com/blog/

proiecte personale: Games4Play | Avatar-Paradise | Wallpapers Zone
Snappy

Administrator
Administrator

baiat / fata ?: baiat

Postby uby_4u on Thu Jun 07, 2007 10:04 am

^ dezgroparea nu se mai face, decat in satele care inca mai traiesc in alte secole indepartate
- da, sunt traditii. Nu am nimic peronal cu ele. In batrani se spune ca ajuta sufletul la iertarea pacatelor si la gasirea linistii pe lumea cealalta
- eU consider un mod prin care le arati ca nu ai uitat de ei :)
- cele de care ziceai tu 3 zile ... pana la un an acelea sunt necesare. Restul le faci daca vrei, nu vine popa la 2ani si te trage de maneca sa faci pomana.

'Cuz green it's a fine colour
uby_4u

Super Moderator
Super Moderator

Postby milisss2 on Thu Jun 07, 2007 10:07 am

defapt ... nu se mai dezgroapa mortul efectiv ..ci se face o slujba la mormat.
milisss2

D-L Guru
D-L Guru

Postby Nina on Thu Jun 07, 2007 7:39 pm

@milisss2: chiar am asistat cand eram mica la dezgropari, dar nu am fost curioasa sa ma uit....scopul nu il stiu, probabil ca sa se poate discuta in sat apoi despre cum a fost bietul om ingropat de viu, inainte de a face trei zice, si apoi s-a trezit si si-a smuls parul din cap(poveste reala, vezi Maria Tanase!)

Cu restul pomenilor sunt de acord cu Amanda, cred ca asta e explicatia. Plus ca se simte bine si familia, ai ocazia sa arati cat de mult te gandesti la cel decedat, cat te intereseaza sa treaca cum trebuie pe cealalta lume.
Cand a murit bunicul meu am asistat la toate pomenile(mai putin cea de 2 ani, ca eram deja in Franta), dar chiar am ascultat cu atentie slujba si am simtit ca e doar pentru el, ca e o ruga pe care o face preotul, un om considerat mai aproape de Dumnezeu, pentru ca sufletul lui sa fie primit bine!
Image
Image
Daca vantul mi-ar duce gandul si fiinta pe aripile sale, deasupra oamenilor...Cum as sti unde pot ramane sa te astept?
Nina

Super Moderator
Super Moderator

Postby Cherry on Fri Jun 08, 2007 12:44 am

Ajuta sufletul la iertarea pacatelor? Pai daca luam in calcul teoria asta, ce rost isi mai are iadul? Asta in cazul in care exista... Pentru ca la urma urmei orice om moare, si dupa un an de pomeni i se iarta pacatele si tot in rai ajunge cu sfletul curat... Hmmm, se cam bat cap in cap teoriile :D
Image

Lumea e in mainile celor care au curajul sa viseze si isi asuma riscul de a trai propriile vise
Cherry

Super Moderator
Super Moderator

Postby amanda on Fri Jun 08, 2007 2:09 am

In iad parca se ajungea fara drept de apel dupa ultima judecata, nu direct. Pana la Judecata de Apoi se mai iarta pacatele, se mai usureaza pedepsele pentru cei pentru care s-au rugat alti oameni. S-a schimbat ceva la religie intre timp, Sese?
'Calatorule, nu exista drumuri, drumurile se fac mergand.' Henry Kissinger
amanda

Cel mai tare din parcare
Cel mai tare din parcare

Re: Pomenirea mortilor

Postby whiz-kid on Sun Sep 30, 2007 2:44 am

Buna intrebare Sese! De mult caut raspunsul si inca nu l-am gasit..De ce trebuie sa faci atatea pomeni,de ce sa chemi atatia oameni la masa,carora poate nici nu le pasa,de ce sunt necesare pt a arata cat de mult te gandesti la cel decedat? Si-n plus de asta,sunt foarte costisitoare.. Cat de mult te gandesti la persoana pierduta numai tu stii,numai tu stii ce se afla in sufletul tau..;) De ce trebuie sa arati lumii? Poate as fi avut alta parere,daca nu ar fi fost obligatorii :| ...Peste putin timp,va avea loc pomana bunicului meu si tata e speriat,mai ales ca se tine la tara ..vrea ca totul sa iasa bine,sa nu comenteze cineva de rau...mie nici nu mi-ar pasa ce cred altii ...nu pot sa uit cand la moartea bunicii mele,cand era atata durere,cum imi criticau babele parintii si poate nu numai ele..ca aia n-a facut..ca aia nu se face asa.. ~x(..de parca tata,in durerea lui,se gandea cum sa le multumeasca pe ele...
Mult mai frumos mi se pare sa te duci tu singur intr-o zi la Biserica,cand simti tu..sa asisti la slujba si apoi sa dai de pomana ce crezi tu si cui simti tu ca ar avea nevoie..;)
NU LASA ROSIA MONTANA SA MOARA!
Oamenii sunt mai importanti decat aurul.
SALVATI ROSIA MONTANA!
TOTI AVEM DREPTUL SA TRAIM INTR-UN MEDIU CURAT SI SANATOS..;)
ACTIUNE IN LOCUL VORBELOR!! ;)
whiz-kid

Chat-uitor
Chat-uitor

hi5 profile: http://whiz-kid.hi5.com

Return to Religie