If you liked this website you may also like these: Avatar-Paradise | Games4Play | Wallpapers Zone

Nu esti logat? se observa - nefiind logat o sa vezi forumul cu multe reclame prin el... si e cam aiurea, nu? mai bine fa-ti un cont pe Discuta-Liber si ai sa mai scapi de ele.

Cum sa invat pentru BAC?

scoala - liceu - facultate - haideti sa vorbim aici despre profi - examene - teze - restante - de toate

Cum sa invat pentru BAC?

Postby not_so_innocent on Thu Feb 22, 2007 4:19 pm

va rog spuneti-mi ca sa fac. nu pot sa invat deloc la romana. nu imi intra in cap nimic. si bacul vine acus! am nevoie de ajutor.pls

---[Cherry = "titlu modificat pentru o mai buna intelegere a subiectului abordat" ]---

Ride it we’re all alone..
Ride it just loose control..
Ride it, ride it touch my soul..
Ride it, ride it let me feel you..
Ride it turn the lights down low..
Ride it from head to toe..
not_so_innocent

D-al forumului
D-al forumului

hi5 profile: -http://alis-geanina.hi5.com
baiat / fata ?: fata

Postby MindLord on Thu Feb 22, 2007 4:31 pm

paaai.. 1) stai mai putin pe net :P
eu nu sunt prea bun la comentarii literare si de aceea am incercat sa aplic alte tehnici care merg in general... aveam mai multe carti de comentarii si le citeam pe rand, iar la sfarsit scriam ideile principale ... aceste idei principale le cam stiam pe de rost dupa o vreme (erau cam o propozitie sau fraza pentru un paragraf) si incercam sa le dezvolt pe urma ca sa obtin din nou un comentariu complet pt un text.
La poezii nu ai alta solutie decat sa stii versurile pe de rost si de acolo incolo, aplici aceeasi tactica...
Nu stiu daca si tie ti se intampla, dar eu am o memorie fotografica destul de buna si retineam foarte bine locul pe pagina la fiecare idee, ceea ce ma ajuta enorm cand nu stiam ce urma.
Pe langa asta trebuie sa mananci bine si sa dormi destul. Incearca seara inainte de culcare sa faci jogging sau ceva care sa te relaxeze si sa iti limpezeasca mintea si sa te oboseasca indestul pt a nu dormi agitat :P Sa stii ca noaptea se structureaza in creier toate informatiile acumulate peste zi si de aceea este atat de important somnul.
in rest...hmmm... nu te stresa inca pt ca mai ai timp destul :P fa-ti doar un program realist de revizuit si respecta-l ! Totul o sa fie oki atunci :D
The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams...
Don't play with fire, play with MindLord!
MindLord

D-L Guru
D-L Guru

baiat / fata ?: baiat

Postby Leon on Thu Feb 22, 2007 4:42 pm

incerca sa citesti nu sa tocesti incerca sa faci in asa fel incat orice roman, nuvela, poezie sa fie o lectura asa o sa-ti intre in cap mult mai usor.
si cum a specificat si mindlord o alimentatie corespunzatoare, odihna constituie un factor important.
deasemenea trebuie sa ai in vedere si faptul ca stresul este o piedica majora in evolutia ta intelectuala.
deci mult succes.

Razi cand inima-ti plange....

Numai cei puternici sunt cruzi blandetea e a celor slabi.
Leon

Chat-uitor
Chat-uitor

Postby One4You2Love on Thu Feb 22, 2007 6:08 pm

Eu te pot ajuta si reusesc chiar, dar este 200 mii sedinta :P
"Cine nu intelege o privire , cu siguranta nu va intelege o lunga explicatie."

Sa fie oare Moartea mireasa mea ??? I do, my sweetheart, I do.
One4You2Love

Bila Neagra 1
Bila Neagra 1

Postby not_so_innocent on Thu Feb 22, 2007 9:40 pm

mindlord-am si eu o memorie vizuala foarte buna, si la fel fac si eu chiar si cand mai copii (rar de tot), insa cred ca am intrat in panica si de aceea m-am blocat. De dormit dorm foarte bine.
la cate poezii sunt e greu sa le invat pe toate fii sigur
one4you2love cu ce ma ajuti ?

Ride it we’re all alone..
Ride it just loose control..
Ride it turn the lights down low..
Ride it from head to toe..
not_so_innocent

D-al forumului
D-al forumului

hi5 profile: -http://alis-geanina.hi5.com

Postby ^Angel^ on Thu Feb 22, 2007 11:05 pm

One4You2Love se refera la meditatii,cu el pe post de profesor.Ar fi o idee caci te costa mult mai putin si fiind mai de varsta ta iti explica altfel.
Mie mi-a placut romana si o prindeam din clasa,nu am invatat niciodata un comentariu si pur si simplu citeam operele.
^Angel^

Cel mai tare din parcare
Cel mai tare din parcare

Postby khaos1ft on Fri Feb 23, 2007 12:36 am

---incearca sa nu inveti singura, ca chestiunile astea se invata mai bine din discutii, ca la un pahar de vorba, serios!
---pune accentul pe parerile personale, dar pentru asta e nevoie sa citesti toate operele, si sa discuti pe marginea lor cu cineva mai avizat, ca sa nu-ti ramana in cap numai prostii si sa nu vezi ideile cu adevarat importante.
--- e de preferat sa intelegi ce se intampla intr-o opera, apoi sa poti mereu sa comentezi pe marginea acesteia fara sa fii nevoita sa inveti pe dinafara paragrafe intregi.
--- e bine sa citesti si carti de comentarii, chiar mai multe, sa sintetizezi, si sa iti faci propria ta idee, ca nu zice nimeni ca ce scrie in cartile de comentarii tre sa stii tu la examen
--- cand mai ai probleme de genu asta, consulta manualul scris de mine, pe care urmeaza sa-l editez, cred in toamna... :D
NU VA MAI PLICTISITI ATAT ACASA!!!

"As vrea sa ma mai nasc o data... si sa am parinti bogati, care sa nu ma educe, sa ajung un fotbalist drogat inconjurat de c*urve si sa mor la 50 de ani!"
khaos1ft

Chat-uitor
Chat-uitor

hi5 profile: -
baiat / fata ?: baiat

Postby amanda on Fri Feb 23, 2007 1:18 am

1. Dormi noaptea, nu ziua, pentru ca e mai liniste si te odihnesti mai bine.
2. Fa-ti o lista cu toate operele pe care trebuie sa le pregatesti si cu ce trebuie sa stii la fiecare autor. Fa-ti un program de lucru pe care sa-l respecti. Eu iti recoman sa iti faci un program pe o luna si jumatate si sa inveti cu pauze. Ia materia din timp ca sa nu ametesti de atatea informatii in ultimele saptamani.
3. Citeste sistematic cartile, pe genuri si autori, ca sa nu amesteci informatiile in minte si sa iasa ghiveci. La fiecare carte fa-ti in timp ce citesti(chiar daca dureaza mai mult) fise pe care sa scrii la fiecare capitol actiunea pe scurt, ce e semnificativ in capitol, scoate citatele pentru descrierea personajelor si a locurilor. Cand te vei uita pe ele iti vei reaminti tot continutul cartii foarte usor.
4. Nu te ameti cu 10 carti de comentarii pentru ca daca nu iti place, cum mai multi autori au opinii diferite, n-ai sa mai intelegi nimic.
Ia mai bine Istoria literaturii romane de George Calinescu si citeste la fiecare dintre autorii pentru BAC ce scrie despre contextul in care apar, datele generale despre opera lor si comentariile la cartile pe care trebuie sa le pregatesti. Cartea e mare dar nu te speria de ea pentru ca e usor de citit si pe langa asta ai foarte putin de citit din ea.
E foarte bine daca citesti si ce spune Eugen Lovinescu in Istoria lui a literaturii. Si aici e putin de citit, chiar daca cartea are 3 volume.
Pentru BASM iti recomand Vladimir Propp "Estetica basmului", din care ar trebui sa stii numai tipurile de personaje care se gasesc in basmul pe care il studiezi si sa iei din seria de actiuni posibile pe cele pe care le are in cuprins basmul tau.
La Rebreanu sunt bune comentariile lui Eugen Simion din manualul de a 12-a de la Corint. De altfel toata seria de manuale de liceu pentru lb. romana de la editura asta sunt foarte utile.
Daca vrei sa citesti comentarii si critici ia carti din bibliografia de la fiecare capitol din manualele de care ti-am zis.
Stai linistita ca daca nu stii intr-un comentariu sa scrii termeni foarte alambicati ca diegesis, illo tempore, vanitas vanitatum si alte latinisme pe care le gasim trantite in carti nu se intampla nimic. Daca le stii si le folosesti corect iei 10. Daca nu, mai bine te abtii sa le scrii.
5. Cere-i profesorului sa-ti explice pana intelegi, chiar daca o sa-i vina sa se urce pe pereti. Datoria lui e sa-ti explice si de 5 ori ca sa pricepi. Cere-i sa iti recomande o carte de comentarii si completeaza-ti cunostintele din ea dar sa fie una, maxim doua, pentru ca altfel iar dai in ghiveci informational.
6. Nu invata pe dinafara comentariile!!!!!! Ai sa le uiti pana la examen si n-ai facut nimic cu asta. Imagineaza-ti, cand citesti, cum arata personajele, fa-le sa arate ca niste papusi care chiar traiesc actiunea aia. Stiu ca nu e atat de interesant sa citesti toate aberatiile din manuale, le-am urat, dar trebuie sa faci cumva sa le poti interioriza. Daca tii minte mai usor o poveste cu ursi panda, fa-ti personajele ursi panda, numai sa nu uiti cum aratau ca oameni. :P
7. La poezie e bine sa stii versurile toate. Va fi nevoie sa stii ce figuri de stil sunt alea, ca sunt apozitii sau mai stiu eu ce minunatii.
Observa ca fiecare scriitor are o vrabie a lui(cioara, potarniche, nu conteaza). Bacovia era obsedat de moarte, toamna, cimitire, morti, descompunere, iminenta mortii il chinuia, motiv pentru care toate in jurul lui sunt pe moarte: iubita, florile uscate, natura care nu mai are vlaga, florile uscate, mirosul de cadavru in putrefactie, abatorul ca loc privilegiat al mortii, cantecele care 'fac a mort', sunete tragice si repetitive care te fac sa te urci pe pereti, ploaia care te ineaca... Incearca sa-ti imaginezi cum arata cimitirul din Plumb si sa auzi imaginar muzica aia. Te va ajuta sa intelegi si sa scrii.
Blaga are o poezie in care parca deplange decaderea lumii, departarea omului de ce e sfant, de intelepciunea aceea populara, de mister. Imagineaza-ti ca el e un poet care ajunge intr-un oras actual, sa fie Galatiul, teleportat dintr-un timp cu vreo 200 de ani mai vechi. El vine din trecut, stie o societate, eventual una agricola, in care omul isi cultiva pamantul si traieste linistit, la poale de munte, natura curata, canta doine cand il apuca dorul de iubit/a, admira campiile verzi si oile la pascut. Ce vede acum e o lume cu masini care fac zgomot si fum, oameni care nu se mai saluta(!), Biserica plasata mai la marginea preocuparilor oamenilor, omul acela care isi da seama ca e primavara cand vede ca pe jos sunt petale de cires... El intelege lumea asta noua, cu legile ei, dar o vrea inapoi pe a lui, pe cea veche in care se simte bine.

Eu asa am luat 9.8 la romana la BAC, fara sa citesc nici macar o carte de comentarii dar citind operele si ceva critica si pe urma cu imaginatia creativa...

Incearca sa privesti asa lucrurile si o sa fie mai simplu. ;)
'Calatorule, nu exista drumuri, drumurile se fac mergand.' Henry Kissinger
amanda

Cel mai tare din parcare
Cel mai tare din parcare

Postby Cherry on Fri Feb 23, 2007 1:45 am

Eu am invatat NUMAI 2 NOPTI la romana pt bac... :D si l-am luat :D... cu 7.45 :D

Pur si simplu aveam foarte multe carti de comentarii si caiete de la sormea si am citit toate comentariile o singura data...
Image

Lumea e in mainile celor care au curajul sa viseze si isi asuma riscul de a trai propriile vise
Cherry

Super Moderator
Super Moderator

hi5 profile: -

Postby MoshCraciun on Fri Feb 23, 2007 2:25 am

One4You2Love wrote:Eu te pot ajuta si reusesc chiar, dar este 200 mii sedinta :P
[ot] eu las la 150mii pe sedinta......daca vrei putem sa si invatam.......... :s189: [/ot]
MoshCraciun

D-al forumului
D-al forumului

Next

Return to Invatamant