Snappy wrote:fobia nu este periculoasa atata timp cat nu devine... nu stiu cum sa o numesc. nebunie?!?
Am sa reiau altfel ideea lui Snappy, si anume: fobia nu este periculoasa atata timp cat NU INTERFEREAZA SEMNIFICATIV CU VIATA INDIVIDULUI.
...Dar sa detaliez:
Fobia este o stare anxioasa, o teama irationala de o intensitate extrema, persistenta fata de un obiect, o vietate sau situatie si interfereaza cu viata de zi cu zi a persoanei. Se poate ajunge pana la situatii in care sunt grav afectate relatiile interumane, slujba, si chiar cele mai banale activitati (ex. un individ caruia ii e teama de ascensor incepe sa ii fie frica sa mai mearga la serviciu din cauza necesitatii de a lua liftul pana la biroul sau de la etajul 37, sau merge la job insa urca scarile zilnic pana la birou; un individ cu fobie sociala va evita sa mearga la reuniunile sociale, la vreun dineu organizat de firma sa, la vreo nunta, la cumparaturi in mall, la sedinta cu parintii a baiatului sau etc). Este foarte grav, caci indivizii care sufera de tulburari anxioase ajung sa duca o viata extrem de ingradita, restrictionata, izolata, pracatic fara sa se mai bucure de aceasta...Deci: Daca fobia nu interfereaza semnificativ cu viata persoanei sau nu cauzeaza distres excesiv, diagnosticul nu se pune!
Fobia este foarte raspandita printre noi si se imparte in foarte multe tipuri. Ca sa fii diagnosticat cu fobie, aceasta trebuie sa dureze de mai bine de 6 luni si trebuie sa apara nu doar la expunerea cu stimulul fobic, ci si la simpla imaginare a lui (chiar la gandul ca esti in preajma acelui stimul poti sa intri in panica, sa ti se pafa rau, sa ai reactiile similare celor de cand te confrunti propriu-zis cu stimulul)
FOBIILE SE POT TRATA!!! Psihoterapia cognitiv-comportamentala (unde se lucreaza direct cu frica/stimulul fobic) duce la cele mai bune rezultate. Astfel ca cei care se simt "persecutati" de fobiile lor ar trebui sa ia legatura cu un psiholog.
...In ceea ce ma priveste nu am vreo fobie la nivel clinic...............Dar recunosc totusi ca nu "indragesc" soarecii, sobolanii si reptilele...

....tare