by amanda on Sat Sep 24, 2005 12:57 am
Depinde de masura in care intelegi sa fii parinte si de ce intelegi prin asta.
Orice lucru facut bine e greu de realizat, se aplica si aici.
Eu am crescut la bunici, desi parintii mei sunt impreuna si locuiesc in acelasi oras si nu se poate spune ca nu m-ar iubi.
Am fost un copil bun si am incercat sa dau tot ce am putut da(si crede-ma ca e greu sa fii calm si rational cand treci prin adolescenta si trebuie sa ai grija sa repari oalele sparte de parinti in relatia cu bunicii, mai bine spus sa faci pe psiho-terapeutul pentru o persoana care are oarecare probleme de natura psihologica).
Bunicul mi-a fost sprijin moral si datorita lui sunt ceea ce sunt astazi, a fost un om extraordinar care s-a impus ca lider in toata familia si am o familie destul de bogata in intelectuali.
Odata cu moartea lui eu am ramas in aer, nu a fost nimeni sa ma aduca inapoi printre cei care se bucura de viata si pentru ca la fel de marcati ca si mine erau si parintii mei, si bunica, am fost aproape obligata sa le devin sprijin moral, sub pretextul ca sunt mica si nu inteleg importanta faptului.(aveam 13 ani)
Desi nu stau cu parintii mei decat 2 zile pe saptamana, ma simt comfortabil asa pentru ca sunt oameni foarte ocupati cu carierele lor si chiar nu ar fi avut timp de mine asa cum trebuie.
Am ca model in privinta educatiei ceea ce am trait eu si cred ca un tanar la 20 de ani, daca are toate bazele bine fixate, poate sa se desprinda treptat de autoritatea parinteasca.
Parintii nu inceteaza niciodata sa fie parinti, ei au grija de copiii lor si dupa ce acestia au deja familii si copiii la randul lor.
A fi parinte e un 'loc de munca' la care odata angajat nu mai iesi la pensie, desi odata cu varsta nu mai ai aceleasi atributiuni.
Eu vad relatia parinte-copil ca o relatie de prietenie, de cooperare inca de cand copilul are o varsta oarte frageda si inteleg sa fiu un prieten mai mare pentru copilul meu, un sprijin in orice domeniu are nevoie, atat cat stiu si pot.
La 20 de ani, sper ca al meu copil va fi suficient de responsabil si de matur incat sa poata sa traiasca fara 'fusta' mea. Atata timp cat sunt in stare, imi voi sustine copilul sa faca ce si cum vrea el, daca e sigur ca asta vrea sa faca si daca e in limitele legale.
Nu vreau sa ma implic pana la incalcarea teritoriului intim al copilului, vreau sa aiba libertatea sa se exprime si sa aleaga, sa aliba de unde alege si sa stie sa aleaga ce e mai bun pentru el.
'Calatorule, nu exista drumuri, drumurile se fac mergand.' Henry Kissinger