1. Dormi noaptea, nu ziua, pentru ca e mai liniste si te odihnesti mai bine.
2. Fa-ti o lista cu toate operele pe care trebuie sa le pregatesti si cu ce trebuie sa stii la fiecare autor. Fa-ti un program de lucru pe care sa-l respecti. Eu iti recoman sa iti faci un program pe o luna si jumatate si sa inveti cu pauze. Ia materia din timp ca sa nu ametesti de atatea informatii in ultimele saptamani.
3. Citeste sistematic cartile, pe genuri si autori, ca sa nu amesteci informatiile in minte si sa iasa ghiveci. La fiecare carte fa-ti in timp ce citesti(chiar daca dureaza mai mult) fise pe care sa scrii la fiecare capitol actiunea pe scurt, ce e semnificativ in capitol, scoate citatele pentru descrierea personajelor si a locurilor. Cand te vei uita pe ele iti vei reaminti tot continutul cartii foarte usor.
4. Nu te ameti cu 10 carti de comentarii pentru ca daca nu iti place, cum mai multi autori au opinii diferite, n-ai sa mai intelegi nimic.
Ia mai bine Istoria literaturii romane de George Calinescu si citeste la fiecare dintre autorii pentru BAC ce scrie despre contextul in care apar, datele generale despre opera lor si comentariile la cartile pe care trebuie sa le pregatesti. Cartea e mare dar nu te speria de ea pentru ca e usor de citit si pe langa asta ai foarte putin de citit din ea.
E foarte bine daca citesti si ce spune Eugen Lovinescu in Istoria lui a literaturii. Si aici e putin de citit, chiar daca cartea are 3 volume.
Pentru BASM iti recomand Vladimir Propp "Estetica basmului", din care ar trebui sa stii numai tipurile de personaje care se gasesc in basmul pe care il studiezi si sa iei din seria de actiuni posibile pe cele pe care le are in cuprins basmul tau.
La Rebreanu sunt bune comentariile lui Eugen Simion din manualul de a 12-a de la Corint. De altfel toata seria de manuale de liceu pentru lb. romana de la editura asta sunt foarte utile.
Daca vrei sa citesti comentarii si critici ia carti din bibliografia de la fiecare capitol din manualele de care ti-am zis.
Stai linistita ca daca nu stii intr-un comentariu sa scrii termeni foarte alambicati ca diegesis, illo tempore, vanitas vanitatum si alte latinisme pe care le gasim trantite in carti nu se intampla nimic. Daca le stii si le folosesti corect iei 10. Daca nu, mai bine te abtii sa le scrii.
5. Cere-i profesorului sa-ti explice pana intelegi, chiar daca o sa-i vina sa se urce pe pereti. Datoria lui e sa-ti explice si de 5 ori ca sa pricepi. Cere-i sa iti recomande o carte de comentarii si completeaza-ti cunostintele din ea dar sa fie una, maxim doua, pentru ca altfel iar dai in ghiveci informational.
6.
Nu invata pe dinafara comentariile!!!!!! Ai sa le uiti pana la examen si n-ai facut nimic cu asta. Imagineaza-ti, cand citesti, cum arata personajele, fa-le sa arate ca niste papusi care chiar traiesc actiunea aia. Stiu ca nu e atat de interesant sa citesti toate aberatiile din manuale, le-am urat, dar trebuie sa faci cumva sa le poti interioriza. Daca tii minte mai usor o poveste cu ursi panda, fa-ti personajele ursi panda, numai sa nu uiti cum aratau ca oameni.
7. La poezie e bine sa stii versurile toate. Va fi nevoie sa stii ce figuri de stil sunt alea, ca sunt apozitii sau mai stiu eu ce minunatii.
Observa ca fiecare scriitor are o vrabie a lui(cioara, potarniche, nu conteaza). Bacovia era obsedat de moarte, toamna, cimitire, morti, descompunere, iminenta mortii il chinuia, motiv pentru care toate in jurul lui sunt pe moarte: iubita, florile uscate, natura care nu mai are vlaga, florile uscate, mirosul de cadavru in putrefactie, abatorul ca loc privilegiat al mortii, cantecele care 'fac a mort', sunete tragice si repetitive care te fac sa te urci pe pereti, ploaia care te ineaca... Incearca sa-ti imaginezi cum arata cimitirul din Plumb si sa auzi imaginar muzica aia. Te va ajuta sa intelegi si sa scrii.
Blaga are o poezie in care parca deplange decaderea lumii, departarea omului de ce e sfant, de intelepciunea aceea populara, de mister. Imagineaza-ti ca el e un poet care ajunge intr-un oras actual, sa fie Galatiul, teleportat dintr-un timp cu vreo 200 de ani mai vechi. El vine din trecut, stie o societate, eventual una agricola, in care omul isi cultiva pamantul si traieste linistit, la poale de munte, natura curata, canta doine cand il apuca dorul de iubit/a, admira campiile verzi si oile la pascut. Ce vede acum e o lume cu masini care fac zgomot si fum, oameni care nu se mai saluta(!), Biserica plasata mai la marginea preocuparilor oamenilor, omul acela care isi da seama ca e primavara cand vede ca pe jos sunt petale de cires... El intelege lumea asta noua, cu legile ei, dar o vrea inapoi pe a lui, pe cea veche in care se simte bine.
Eu asa am luat 9.8 la romana la BAC, fara sa citesc nici macar o carte de comentarii dar citind operele si ceva critica si pe urma cu imaginatia creativa...
Incearca sa privesti asa lucrurile si o sa fie mai simplu.